SK Park

Cechy modelowego miasta i osiedla zmieniają się na przestrzeni lat. Powoli zanika dominacja samochodów i szerokich na kilka pasów arterii miejskich. Duże miasta, które uchodzą za kreatorów w dziedzinie urbanistyki, jak Barcelona czy Kopenhaga, promują model zrównoważonego transportu, wydzielonych kwartałów czy całych dzielnic, z przewagą ruchu pieszego i rowerowego.

W zakresie energetyki wzorcowy model dużych skupisk mieszkań oraz scentralizowanych dostawców energii elektrycznej i cieplnej powoli poddaje się zmianom, szukając rozwiązań lokalnych i niezależnych od sieci. Zmiany socjologiczne i społeczne wpływają na nasze otoczenie. Stawiane w latach 90. zamknięte osiedla powoli otwierają swoje ogrodzenia. Mieszkańcy otrzymali budżety obywatelskie, z których powstają wspólne skwery, mini parki czy place zabaw.

Dziś znów chcemy mieszkać inaczej. Coraz częściej szukamy zatrudnienia z możliwością pracy zdalnej. Zaczyna nam przeszkadzać, że nie znamy naszych sąsiadów. Chcemy mieć niezbędną infrastrukturę koło domu, ale także mieszkać w zielonej, spokojnej okolicy. Na zakupy wolimy pójść do sklepu osiedlowego lub lokalnego dyskontu, zamiast spędzać niedzielę w centrum handlowym. Widzimy te zmiany i reagujemy na nie.

Dziś prezentujemy osiedle ponadczasowe, niewzorowane na sąsiednich inwestycjach,  próbujące odpowiedzieć na potrzeby jutra. Lokale z trzema sypialniami, jednak zlokalizowane na optymalnej powierzchni niespełna 100 m2. Wiaty na dwa samochody, które mogą pełnić również rolę zielonej pergoli, zadaszenia na rowery czy dodatkowej przestrzeni do rekreacji. Szerokie, obsadzone zielenią ciągi komunikacyjne z alejkami i ograniczonym ruchem, gdzie samochody są gośćmi, a dzieci i piesi gospodarzami. Domy wyposażone w nowoczesne, ekologiczne rozwiązania, zapewniające niezależność energetyczną i standardy wyprzedzające dzisiejsze wymogi. Przedszkole w odległości 300 m od osiedla. Komunikacja kolejowa zapewniająca połączenie z centrum Wrocławia w mniej niż 15 minut. Dyskont spożywczy, szkoła podstawowa – wszystko w zasięgu spaceru. Takie komplementarne osiedle prezentujemy dziś Państwu. Święta Katarzyna Park.

Najważniejsze cechy SK Park:

• park kieszonkowy
  • wspólna przestrzeń na odpoczynek i rekreację
  • ekologia: fotowoltaika, pompy ciepła, mikroretencja wody deszczowej, wewnętrzne tereny zielone
  • standard energetyczny przekraczający wymogi na 2021 rok
  • idealne metraże-tanie w utrzymaniu z ponadczasową przestrzenią na każdy wiek i rozmiar rodziny
  • osiedle dla ludzi w każdym wieku
  • infrastruktura (przedszkole, szkoła podstawowa, dyskont spożywczy, restauracja oraz dworzec PKP w bliskiej okolicy)
  • teren osiedla to blisko 3 ha, z czego ponad 50% to teren biologicznie czynny i zielony